Overleggen met Monique?

Als je niet ophoudt met dát wat je gisteren bedacht hebt, dan doe je morgen nog steeds precies hetzelfde

Hoe je een kind leert fietsen? Door te steunen en tegelijkertijd uit te dagen. Elke ouder kent dat gevoel van met je kind mee rennen naast dat kleine fietsje. Dat moment waarop je kind ontdekt dat het zelf fietst is magisch. Precies zo werkt het in het bedrijfsleven bij het doorvoeren van veranderingen. Als management roepen dat we het vanaf nu écht anders gaan doen, maar dit proces vervolgens niet intensief begeleiden heeft weinig zin… Het maakt dat men blijft leunen op vertrouwde zijwieltjes en de magie blijft missen.

Uit de vertrouwde groef

In het begin is je kind (of als je de metafoor wil zien, je medewerker) angstig: er gaat immers iets nieuws geleerd worden en dat vraagt om een verandering van gedrag. Verandering betekent uit de oude, vertrouwde omgeving stappen en openstaan voor iets nieuws. En dat gegeven is voor lang niet iedereen een vanzelfsprekendheid. En om dit vol enthousiasme tegemoet te zien al helemaal niet.

Verder zonder zijwieltjes

Voor het management betekent het ook: beslissingen durven nemen. Als je al een dag of 5 achter een fietsje bent aangerend en het lukt nog niet zelfstandig, dan komt de verandering misschien te vroeg. Dat, vanuit jou als ouder (of het management van een bedrijf) durven erkennen getuigt van kracht. Aan de andere kant: wanneer je besluit de zijwieltjes wél te elimineren, heb dan vervolgens ook het lef om uit te spreken wat er eventueel niet goed gaat. Stuur bij, denk mee, geef positieve feedback en dóór.

Ga het gesprek aan

In ons volgende blog gaan we een niveau dieper in op het creëren van nieuwe patronen. Voor nu is de boodschap even eenvoudig als doeltreffend wat ons betreft: als je niet ophoudt met dát wat je gisteren bedacht hebt, dan doe je morgen nog steeds precies hetzelfde. Het veranderen van patronen binnen je bedrijf vraagt om aanpassing van je proces en bijbehorend gedrag. En dat kan lastig zijn, want biologisch gezien houden we van patronen, dan lopen we als mens immers minder risico. Een patroon aanpassen lukt alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent, en dus niet omdat een ánder je zegt dat dit moet… Meer in ons volgende blog. Voor die tijd al vragen? Bel ons even, we zijn er…

Blogs ontvangen?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hier aan!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.