Een ‘zelfsturend team’ als moderne ontwikkeling of als idee wat al in de jaren 70 is ontstaan? Nu de ICT steeds meer methoden als Lean, Agile en Scrum omarmt, is het zelfsturende team terug als nooit te voren. Binnen Gemeente Amsterdam is ook behoefte aan organisatieonderdelen die zelfsturend zijn. Dat bleek tijdens een bijeenkomst waar gesproken werd over de werkplek en medewerker van de toekomst. Zelfsturend was het mantra.
Als teammanager van een club Functioneel Beheerders wil ik ook graag dat het team zelfsturend gaat werken. In mijn ogen betekent dit dat mijn collega’s hun eigen werk organiseren, inrichten, prioriteren. Mijn collega’s zijn inhoudsdeskundig en stemmen gezamenlijk af over inhoudelijke onderwerpen. Ik ondersteun het proces om daar te komen. Maar ik vertaal ook de visie van de organisatie in een heldere doelstelling. Maar wel gezamenlijk en gedragen. Weg van het top-down leidinggeven. Een zelfsturend team, klantgericht met duidelijke kpi’s en in staat continu te leren en te verbeteren is wat ik voor ogen heb!
Maar hoe kom je daar en wat hebben mijn medewerkers daar voor nodig om daar te komen? Met deze uitdagende vraag ben ik naar Mireille gegaan en heb met haar nagedacht over een vorm waarin we de medewerker maximaal betrekken. We hebben gekozen voor een – door Mireille en Monique – ontwikkelde spelvorm. Het komt er in het kort op neer dat we, vanuit mijn visie op de teamontwikkeling (zelfsturend en klantgericht), in twee bijeenkomsten een aantal stappen hebben doorlopen. Het spel begint met het losmaken van de geest, door te associëren op het onderwerp door middel van spelkaarten met diverse afbeeldingen (mensen die elkaar de hand schudden, tot een lange rechte weg in de VS). Vanuit deze associatie ontstaat de visie van het team, die wordt getoetst met de ‘waarom’ vraag. Hierover hebben we een klein dagdeel met elkaar nagedacht. Zowel dit nadenken over de waarom vraag als de uitkomst waren zeer nuttig.
De volgende bijeenkomst was een aantal weken later en in die sessie heeft Mireille de collega’s meegenomen in de ‘Wie, Wat en Hoe’ vraag. Als we zelfsturend en klantgericht gaan zijn, wat is dat nodig? En hoe gaan we dat bereiken?
Het resultaat was een aantal concrete ‘activiteiten’ die het team de periode erna is gaan oppakken. Geen grote stappen, wel haalbaar en concreet. Het waren twee korte, leuke sessies waarin het team heeft geleerd dat er een groot verschil is tussen de WAT en de HOE. Tot op de dag van vandaag spreekt men hierover en wordt de vraag regelmatig (aan zichzelf) gesteld: wie gaat over de wat en wie over de hoe!
Op naar een zelfsturend, klantgericht team!