Overleggen met Monique?

Samenwerken nu en straks – hoe zorg jij voor een vliegende start?

In tijden van crisis zorgen we beter voor elkaar. Als we het heel klein maken zien we dat thuis, in het gezin. We zijn meer samen en meer in gesprek, we besteden tijd aan dat wat echt belangrijk is. Moeder of vader gevoelens spelen een belangrijke rol, het beschermen van je kroost in moeilijke tijden. Je ziet dit ook in organisaties ontstaan. Organisaties die samenwerking opzoeken met anderen om zo sneller te kunnen leveren. Teams in ziekenhuizen die als een malle werken en alle zeilen bijzetten om de IC te helpen. Er ontstaan samenwerkingen die voorheen niet mogelijk leken. Vele trainers, teamcoaches en programma managers hebben geprobeerd die samenwerking te verbeteren en nu gaat het vanzelf.

Ego en eigen belang lijken weg te vallen. Er wordt gewerkt aan een gezamenlijk belang. Het bewijs dat het hebben van een why, een purpose, wel degelijk belangrijk is. In een eerdere whitepaper schreven we over het belang van teams en samenwerking en gaven we tips hoe je hiermee zelf aan de slag kunt.

Wat leren we dan nu van deze crisis?

Laten we de piramide van Patrick Lencioni erbij pakken. Een team heeft als fundament vertrouwen nodig. In onze eerdere blogs hebben we het over psychologische veiligheid. In deze periode is vertrouwen op elkaar essentieel. Dit fundament wordt gevoed door het harde werken, het op elkaar aan kunnen en samen staan voor de zorg. Geen tijd voor eigen frustraties en conflicten. En als die er wel zijn? Geloof mij; die worden nu direct getackeld. Want we zijn samen betrokken en voelen die verantwoordelijkheid om het doel te behalen. #Flattenthecurve

In dit artikel wordt het model van Lencioni beschreven en uitgebreid uitgelegd. Een van onze opdrachtgevers zei letterlijk: “het is ongelooflijk, maar er is zoveel saamhorigheid tussen de teams en afdelingen. Iets wat ons echt onmogelijk leek, lukt nu als vanzelf… en weet je? Zonder morren!”

Piramide van Lencioni

Wat betekent dit straks voor teams?

In deze buitengewone periode gaat alles anders. Er ontstaan nieuwe patronen en nieuwe rituelen. Samenwerken is ineens logisch, het is duidelijk waar we het voor doen. En je eigen ego? Een stuk minder belangrijk…

Toch wordt het straks weer werken… werken aan samenwerking. In de zorg zijn de mensen uitgeput en moe, er is geschiedenis geschreven en de angst voor een pandemie in de toekomst is realistischer dan ooit. Andere organisaties gaan ook weer opstarten. Denk daarbij aan luchthavens, stations, schoonmaakbedrijven, scholen, horeca… ook in deze bedrijven is het hard werken geweest. Van directeur tot medewerkers, iedereen had zo zijn zorgen. Of je nu zorgen had over de continuïteit van je bedrijf, je de salarissen kon betalen, dat je je gezin wel kon onderhouden of over het behoud van je baan. En dan heb ik het nog niet eens over zorgen over je gezondheid en die van je naasten. Het doet veel met ons nu, maar ook straks.

Teams moeten straks weer een nieuw fundament vinden. Elkaar weer vinden in normen en waarden en het vertrouwen vinden in samen de klus klaren. En ook weer opnieuw vertrouwen krijgen in je omgeving, je leidinggevende, de organisatie waar je voor werkt. Dit moet je samen doen. Elkaar toch weer opnieuw leren kennen en de nieuwe ‘mores’ met elkaar afspreken.

Een team is net als een goed huwelijk; het vereist toewijding en discipline. Om te kunnen slagen moet je eraan blijven werken…

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen om straks een goede start te maken met je teams? Neem gerust contact met ons op. Met onze boost geef je je team straks vleugels!

Blogs ontvangen?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hier aan!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.