Overleggen met Monique?

Hoe je met coaching een caravan door een doodlopende straat krijgt

Wat heeft een caravan in een doodlopende straat met teamcoaching te maken? In eerste instantie niet zoveel, totdat de caravan daar vandaan krijgen de kennis en kunde van een groep mensen vraagt.

Ik maakte het vorig jaar mee in Duitsland en leerde daar, in een doodlopende straat, een belangrijke les over persoonlijkheden in een team.

De alternatieve route

Het is vakantietijd, een tijd vol ontspanning en quality-time met vrienden en familie. Ook voor mij, samen met mijn dochter ga ik op pad. En achter onze auto hangt een enorme caravan. De tocht verloopt soepel, totdat we middenin Duitsland op een enorme file stuiten. Wat nu? Ik besluit een B-route te kiezen, slingerend door kleine dorpjes. Dit was een verkeerde keuze.

De doodlopende straat

Zodra ik van de snelweg af ben vallen de gele borden naast de weg op, er is een omleiding. Met mijn beste Duits, en een puberdochter naast mij, probeer ik de route te volgen. We komen bovenop een heuvel en zien dan een smalle straat naar beneden, er is amper ruimte voor de caravan. We besluiten het toch te doen. Het past net, aan elke kant blijft er 10 centimeter ruimte naast de caravan over. Onderaan aangekomen halen we opgelucht adem, en zien dan tot onze grote schrik dat we niet verder kunnen.

De weg naar rechts, waar we in moeten, heeft een vreemde kronkel en is niet toegankelijk voor grote voertuigen. Wat nu? Al snel loopt het halve dorp uit en komt iedereen de situatie bekijken.

De Duitse man

Op dat moment komt er een teamproces op gang. Mijn dochter, die eerder nog onderuit gezakt in haar stoel zat, komt overeind en stapt uit om de situatie te bekijken. “We gaan dit gewoon doen, maar dan heel langzaam.” En even verderop stapt een man de straat op die in het Duits begint uit te leggen hoe we het dorp uit moeten. Aanwijzingen die niet goed blijken te werken.

Terwijl ik begin te sturen staan er meerdere mensen om de wagen heen om aanwijzigingen te geven, eenmaal gedraaid stapt de Duitse man bij mij in de auto en begeleidt mij het dorp uit. Terug naar de snelweg.

Welk type ben jij?

Sommige mensen gaan onder stress over tot actie. Die zijn praktisch ingesteld en sommige mensen raken juist verlamd en worden besluiteloos. Welk type ben jij? En wie zitten er in jouw team?

Voor mij ging er een wereld open toen ik mijn dochter in actie zag. Ik zag dat mijn dochter, in geval van nood, niet meer onderuitgezakt op haar telefoon zit te kijken maar eigenlijk heel pragmatisch is.

Teamcoaching

Ieder team heeft aandacht nodig, wij bieden op diverse manier ondersteuning aan succesvolle teams. Een van de methoden die we gebruiken is Birkman. Door kennis van eigen gedragspatronen en onderliggende drijfveren, zijn individuen in staat om het beste van hun zelf in het team te brengen. Wanneer individuen samen inzichten bespreken, zijn ze in staat om de persoonlijkheden binnen hun team te waarderen, met elkaar te communiceren en te versterken; wederzijds begrip is de sleutel tot succes in samenwerking.

Blogs ontvangen?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hier aan!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.