Overleggen met Monique?

Gratis whitepaper geeft teams in de zorg een boost

De zorg is volop in de media. Er gebeurt veel voor de mensen op de werkvloer en het management dat aanstuurt. En tegelijkertijd lijken de ontwikkelingen wat te stagneren, zoals ook beschreven in ons vorige blog over een oude tante die haar heup brak. Om je te helpen een start te maken met het positief veranderen van je team, hebben we een whitepaper geschreven dat je gratis kunt downloaden. Het geeft je inzicht in hoe je met een team dat al langer aan het vastlopen is, tóch die eerste stappen kunt maken. Praten over verandering is prima, maar vooral ook gaan doen zet pas echt acties in gang.

Dit zegt de wetenschap

Hoogleraar Amy Edmondson, verbonden aan Harvard, beschrijft psychologische veiligheid als het gedeelde gevoel dat je persoonlijk risico’s kunt nemen in je team. Het betekent dat je je voldoende op je gemak voelt om jezelf uit te spreken. Je durft bijvoorbeeld vragen te stellen en het is oké om fouten te maken of te melden. Deze basis is zó belangrijk en toch besteden we hier relatief weinig aandacht aan. Je zou een team met een gezin kunnen vergelijken, waarin warmte, geborgenheid en psychologische veiligheid onmisbaar zijn voor kinderen om uit te groeien tot stabiele volwassenen die met een open blik vol zelfvertrouwen de wereld in kijken.

Download ons whitepaper

In teams waar deze veiligheid ontbreekt, zo blijkt uit Edmondsons’ onderzoek worden fouten eerder weggemoffeld dan dat ze gemeld worden. Zo was er een team waarin binnen een bepaalde periode slechts 3 fouten waren gemaakt, tegenover een ander team waar dit aantal op 23 (!) uitkwam. In dat laatste team werd er niets verbloemd en ging men open het gesprek met elkaar aan. Kijk, niemand stapt ‘s morgens uit zijn bed om als negatief of onwetend gezien te worden. En dat zie je vaak wel terug in teams, zeker als iemand ergens nieuw komt. We kennen allemaal wel die eerste vergadering in je nieuwe team waarin je je mond maar houdt omdat de anderen zich ook niet uitspreken… Daarvan groei je niet met elkaar, het maakt je kleiner en krampachtiger. Hoe je het ook wendt of keert, investeren in je team loont: je krijgt een hogere klantenwaardering, er is minder uitstroom en meer verbinding.

Zet de eerste stappen vandaag nog: ons gratis whitepaper download je hier.

Blogs ontvangen?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hier aan!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.