Overleggen met Monique?

Birkman @work, Monique van den Heuvel

Birkman @work deel 3: Aan het woord Monique van den Heuvel. In deze rubriek komen echte Birkman professionals aan het woord. Zij delen hun ervaringen en verhalen over echte mensen.

Wie ben ik?

Hi, mijn naam is Monique van den Heuvel. Ik ben al sinds 2005 Birkman professional. In eerste instantie voelde ik een beetje gepaste weerstand omdat ik van, destijds mijn werkgever, Hotelschool The Hague de Birkman moest doen. Het was me niet helemaal duidelijk waarom en ik vond het dan ook helemaal niet nodig… Ik was verrast door de uitkomsten en herkende zoveel van mezelf. Niet veel later ben ik de opleiding gaan doen. Met ons bedrijf echt waarmaken helpen we organisaties om hun ambities te vertalen naar concreet waarneembaar gedrag. Birkman past hier perfect bij!

Wat doe ik?

In veel organisaties zien we ambities op het vlak van klantgerichtheid, partnerschap en benutten van ‘human capital’. Prachtig, maar wat doet de collega er concreet mee op de werkvloer, in het primaire proces? Wij helpen organisaties met deze vertaling zodat het praktisch wordt en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. En dus gaat meebewegen naar het gewenste resultaat. We zetten Birkman vooral in voor de samenwerking in teams en bij het ontwikkelen van (persoonlijk) leiderschap.

Door mijn gezonde weerstand tegen diverse ‘meetinstrumenten’ en mijn persoonlijke ervaring met Birkman kan ik me goed verplaatsen in de deelnemers. Ik ben toch uniek? Met die gedachte in het achterhoofd hebben we laagdrempelige programma’s ontwikkeld en krijgen we beweging.

Ervaring?

Voor een groot bouwbedrijf begeleiden we een verandertraject. Op een gegeven moment was er zoveel ontwikkeld aan tooling en nieuwe processen dat de collega’s zich afvroegen waarom er dan toch niks veranderde. Het inzicht ontstond vanuit henzelf dat dit gaat over gedrag en samenwerken. We hebben Birkman geïntroduceerd en met een pilot groep gestart. Vanzelfsprekend was de directie onderdeel van deze pilot. Inmiddels hebben alle collega’s Birkman coaching gehad en doen de nieuwe collega’s ook direct de Birkman. We zetten Birkman in voor team en leiderschap coaching.

Resultaat?

Een van de nieuwe collega’s bleek een heel ander profiel te hebben dan de rest van de organisatie. Hij merkte ook dat hij het lastig vond zijn plekje te vinden. Hij zei dat hij het gevoel had als een kip zonder kop rond te rennen en nooit klaar te zijn. In de organisatie waar hij werkt kun je zeggen dat 90% van de mensen zeer hoge score hebben op structuur, directiviteit en fysieke energie. Door Birkman kreeg deze collega het inzicht dat zijn gedrag en zijn behoeften echt anders zijn. En dat dat juist heel erg mooi is en aanvullend is. Met een aantal handvatten en tips zorgt hij nu beter voor zijn behoeften, spreekt zijn collega’s duidelijker aan en heeft veel meer overzicht gekregen. Hij voelt zich nu niet meer de chaoot en ziet de mooie kanten van zijn profiel en zet deze juist in.

Dit artikel is geschreven door Monique van den Heuvel voor Birkman.
Gepubliceerd op birkman.nl op 1 december 2020.

Blogs ontvangen?

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hier aan!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.